Λανθασμένα πολλοί από σας ίσως πιστεύετε ότι οι μονώσεις ταρατσών είναι μια βοηθητική και προαιρετική διαδικασία που μπορείτε να αποφύγετε στα πλασιέ μείωσης των εξόδων του σπιτιού σας. Αυτό είναι εγγυημένα ένας μύθος και να είστε σίγουροι ότι  θα τον πληρώσετε ακριβά αν δεν αλλάξετε γνώμη. Οι μονώσεις ταρατσών όχι μόνο δεν σας επιβαρύνουν οικονομικά αλλα ουσιαστικά σας εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμο αυτονομία του κτιρίου σας.  Όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς αυτόνομο είναι ένα κτίριο όταν  είναι απαλλαγμένο από εξωτερικές εξαρτήσεις  ή για να είμαστε ποιο σαφείς όταν εχει τις λιγότερες δυνατές ανάγκες από το  εξωτερικό περιβάλλον για να λειτουργήσει . Πως όμως  η μόνωση της ταράτσας σας μπορεί να συμβάλλει  στην αυτονομία του κτιρίου; Αυτό θα το καταλάβετε διαβάζοντας  όσα διαφωτιστικά ακολουθούν για καθένα από τους τομείς τους οποίους φροντίζει να βελτιώσει μια μόνωση στην ταράτσα σας.

 

Μόνωση ταρατσών για ενεργειακή αυτονομία.

Μόνωση ταρατσών για ενεργειακή αυτονομία.
Μια από τις βασικότερες ανάγκες, αν όχι η κυριότερη, είναι η ενέργεια που απαιτεί κάθε χώρος για να είναι βιώσιμος ειτε μιλάμε για ένα απλό σπίτι ειτε για μια επαγγελματική στέγη. Κανείς μας δεν θέλει  να μένει σε ένα σπίτι που κρυώνει το χειμώνα ή που ζεσταίνεται το καλοκαίρι για αυτό ακριβώς το λόγο η μόνωση στην ταράτσα σας είναι απαραίτητη.  Για του λόγου το αληθές διαβάστε τι θα συμβεί αν αποφασίσετε ότι δεν θα κενώνετε μόνωση στην ταράτσας σας. Μια  ταράτσα χωρίς μόνωση μπορεί να μετατρέψει την καθημερινότητα σας μέσα στο ίδιο σας στο σπίτι ή το γραφείο σε ένα πραγματικό βασανιστήριο καθ όλη την διάρκεια του χρόνου. Κατά τους θερινούς μήνες μια ταράτσα χωρίς την απαιτούμενη μόνωση απορροφά την αυξημένη θερμότητα του περιβάλλοντος και την διοχετεύει στο εσωτερικό του κάνοντας το σπίτι σας καμίνι και πολλές φορές απροσπέλαστο μιας και είναι κλειστός χώρος. Αντί λοιπόν η ταράτσα να φροντίζει ώστε το σπίτι σας να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο δροσερό λειτουργεί σαν θερμάστρα που επιδεινώνει την ήδη αυξημένη θερμοκρασία του σπιτιού σας.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα από την άλλη μια ταράτσα χωρίς μόνωση,  επιρρεπείς και εκτεθειμένη άμεσα στις καιρικές συνθήκες, παγώνει εύκολα επιτρέποντας στην χαμηλή θερμοκρασία να εισβάλει στο σπίτι σας δυσκολεύοντας το έργο του συστήματος θέρμανσης  το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει περισσότερο για να διατηρήσει το σπίτι σας ζεστό. Δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε μετά από όσα ειπώθηκαν ότι αν αφήνετε την ταράτσας σας χωρίς μόνωση είναι σαν να αφήνεται το χώρο σας ενεργειακά απροστάτευτο απέναντι στις καιρικές συνθήκες. Με μια και μόνο απλή μόνωση οχυρώνεται την ταράτσα του χώρου σας με ένα επιπλέον στρώμα μονωτικού υλικού που λειτούργει σαν εμπόδιο για την θερμοκρασία που αναπτύσσετε στο εσωτερικό να μεταβληθεί λόγο τον καιρικών συνθηκών. Η ενέργεια που αναπτύσσεται μέσα στο χώρο σας μένει σ αυτόν για περισσότερο και χωρίς αρνητικές επιρροές κάνοντας το σπίτι σας ενεργειακά αυτόνομο περισσότερο από πριν.

Οικονομικά συμφέρων ένα αυτόνομο μονωμένο κτίριο

Όπως αναφέραμε παραπάνω ένα κτίριο με μονωμένη ταράτσα είναι ενεργειακά αυτόνομο  πράγμα που πρακτικά μπορεί να μεταφραστεί και σε τεράστια οικονομικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες του. Πως συμβαίνει αυτό πρακτικά; Κάθε χώρος για να αποκτήσει την θερμοκρασία που επιθυμούμε  πρέπει να δαπανήσουμε ένα ποσό ώστε να παρόχθιε η απαιτούμενη ενέργεια. Σε ένα ενεργειακά αυτόνομο σπίτι στο οποίο εχει γίνει μόνωση στην ταράτσα η ενέργεια αυτή παράγεται και  παραμένει για περισσότερο  στο χώρο σας μιας δεν εχει τρόπο να διαφύγει στο εξωτερικό περιβάλλον. Βλέπετε το μονωτικό υλικό της ταράτσας παίζει αυτόν ακριβώς τον ρόλο : εμποδίζει την μεταβολή ενεργείας. Πλέον η ενέργεια που εσείς πληρώνετε για να δημιουργηθεί ώστε να ζεσταθείτε ή να δροσιστείτε δεν μπορεί να δραπετεύσει.  Με μια μόνωση ταράτσας καταφέρατε να χρησιμοποιείτε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ενεργείας από ότι παλιότερα. Δεν είναι βέβαια το 100% αλλα είναι αισθητά μεγαλύτερο.  Κατά συνέπεια  αυτό σημαίνει ότι  δεν χρειάζεται να λειτούργει το σύστημα ψύξης θέρμανσης σας  από το πρωί μέχρι το βράδυ για να διατηρεί την θερμοκρασία του χώρου σταθερή. Το κλιματιστικό ή η αυτόνομη θέρμανση πλέον μπορούν να λειτουργούν λιγότερες ώρες από πριν  και η ενέργεια να διατηρείτε στο χώρο ιδία.  Δεν εχει πια σημασία τι καιρός επικρατεί έξω. Μπορεί το καλοκαίρι  το θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο ή το χειμώνα να επικρατεί παγετός. Εσείς μπορείτε να είστε πλέον σίγουροι ότι αν ανοίξετε το κλιματιστικό ελάχιστα δεν θα χρειαστεί να καταναλώσετε άλλη ενέργεια για θέρμανση/ ψύξη για την υπόλοιπη μέρα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ποσά χρήματα μπορείτε να εξοικονομήσετε σε λογαριασμούς ρεύματος και πετρελαίου από μια μόνωση στην ταράτσα σας. Και μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μείωση όχι εφάπαξ αλλα μια σταθερή μείωση στα πάγια έξοδα του μήνα σας.  Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι μια μόνωση στην οροφή μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις ενεργειακές απώλειες που συμβαίνουν διάμεσου του κελύφους του κτιρίου  και επενδύστε χρήματα που σίγουρα θα σας επιστραφούν σε λιγότερο από 5 έτη!

Αυτονομία και στην συντήρηση με τις μονώσεις ταρατσών.

Η κλιματολογική αλλαγή είναι  κάτι περισσότερο από εμφανής το τελευταίο διάστημα ακόμα και στην χωρά μας. Ο καιρός εχει γίνει αισθητά απρόβλεπτος με συχνές εναλλαγές στην θερμοκρασία ακόμα και κατά την διάρκεια της ιδίας μέρας. Αυτό το σκοτσέζικο ντουζ  μεταξύ άλλων μπορεί να προκαλέσει φθορά και σοβαρά προβλήματα στον σκελετό των κτιρίων. Τα δομικά υλικά ειδικά των ταρατσών που είναι από τα πιο ευάλωτα μέρη των κτιρίων φθείρονται από τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας  προκαλώντας ακόμα και προβλήματα δύσκολα να αντιμετωπίσετε σε βάθος χρόνου. Μια μόνωση στην ταράτσα του κτιρίου μπορεί να είναι και η ιδανικότερη λύση για να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους προβλήματα που αφορούν την συντήρηση του κτιρίου. Σε κτίρια σχετικά καινούργιας κατασκευής μπορεί να μην είναι εμφανή τα σημάδια τέτοιου είδους φθοράς, να ξέρετε όμως ότι πάντα υπάρχουν . Είναι προτιμότερο σε τέτοια κτίρια να δράσετε προληπτικά εφαρμόζοντας μια μόνωση στην ταράτσα που θα προσθέσει σίγουρα χρόνια ζωής στο κτίριο πάρα να περιμένετε να εμφανιστούν τα σημάδια που θα σημαίνει ότι ήδη εχει δημιουργηθεί πρόβλημα που δεν μπορείτε να αγνοήσετε. Από την άλλη, κτίρια παλιά, τα οποία πιθανόν είναι μεγαλύτερα από 30ετιας  είναι αναμφισβήτητο ότι χρειάζονται μόνωση στην ταράτσα τους και μάλιστα ενισχυμένη. Όσο πιο παλιό είναι το κτίριο τοσο μεγαλύτερες οι ανάγκες του σε μόνωση και ίσως τοσο το καλύτερο για σας μιας και μπορείτε να εφαρμόσετε ευθύς εξ αρχής την πιο σύγχρονη και εξελιγμένη σειρά μονωτικών υλικών. Οι ανάγκες συντήρησης σε ένα σπίτι βέβαια δεν σταματούν εδώ.  Η καθημερινή  χρήση  του σπιτιού από μονή της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σπίτι σας. Τα μαύρα στίγματα που εμφανίζονται στο ταβάνι  συνήθως είναι σημάδι ότι η θέρμανση στο σπίτι σας είναι ελλιπής. Ακόμα και τα κίτρινα στίγματα αν κάνουν την εμφάνιση τους σημαίνει ότι το σπίτι σας εχει αρκετή υγρασία που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Θα μου πείτε και που μπορεί να βοηθήσει μια μόνωση ταράτσας ε; Η μόνωση ταράτσας δεν μπορεί να βοηθήσει απλά, μπορεί να λύσει μια και καλή τα προβλήματα αυτά αρκεί να γίνει σωστή εφαρμογή των κατάλληλων επαγγελματικών υλικών. Επιλέξετε λοιπόν μια μόνωση ταράτσας για  να βελτιώσετε αυτά τα καθημερινά προβλήματα που όμως είναι σημαντικά για την καθημερινότητα. Τέλος, είναι προτιμότερο να φροντίσετε το κτίριο σας με μια καλή συντήρηση παρά να αφήσετε να δημιουργηθούν σοβαρότερα προβλήματα που μελλοντικά θα σας στοιχίσουν αρκετά και μπορεί να μην μπορούν καν να διορθωθούν.

Οι μονώσεις ταρατσών  μπορούν να δώσουν μια σημαντική ώθηση αυτονομίας στο σπίτι ή στον επαγγελματικό σας χώρο. Αυτή η αυτονομία πλέον αποτελεί όχι μόνο μια ιδιωτική πρωτοβουλία και παροχή για τους πολίτες αλλα γίνεται επιτακτική ανάγκη και με βάση την πολιτεία. Μπορεί να σας φανεί υπερβολικό αλλα με βάσει την ελληνική νομοθεσία πλέον είναι απαραίτητο τα κτίρια να ακολουθούν την διαδικασία της μόνωσης όχι μόνο στην ταράτσα αλλα και σε όλη την εξωτερική τοιχοποιία. Αυτή η νομική απαίτηση είναι μέρος του εθνικού μας στόχου που οραματίζεται τοσο τα νεόδμητα όσο και τα παλαιοτέρα κτίρια να φτάσουν στο επιπεδο να δαπανούν ελαχίστη ως και σχεδόν  μηδενική ενέργεια για την λειτουργία τους ως 31 Δεκεμβρίου 2020.

Συνοψίζοντας, οι μονώσεις ταρατσών πλέον και με την επισφράγιση της πολιτείας αποτελούν μια από τις σημαντικότερες  και αποδοτικότερες εργασίες που οφείλετε να κάνετε τοσο για το κτίριο που έχετε στα σκαριά όσο και για αυτό που διαμένετε ήδη όσο παλιό κι αν είναι γιατί τα οφέλη που έχετε να λάβετε  είναι πολλά. Δώστε έμφαση σε μια σωστή εφαρμογή του μονωτικού σας υλικού στην ταράτσα ώστε να αποφύγετε τις ενεργειακές απώλειες από την οροφή και να εξασφαλίσετε αισθητά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο χωρο σας. Εκτός από αυτά βέβαια μια μόνωση ταράτσας όπως έγινε αντιληπτό αποτελεί μια αξιόλογη επένδυση που μπορεί να αναβαθμίσει τον χώρο σας σε ενεργειακά αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο  χωρίς να χρειάζεται να σπαταλάτε περιττή ενέργεια. Αντίθετα,  πλέον χρειάζεστε αισθητά λιγότερες συσκευές ψύξης θέρμανσης  για να διατηρηθεί το ίδιο επιπεδο ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο   αποφεύγετε την υπερκατανάλωση ενέργειες και εξοικονομείτε  χρήματα.

Πλέον το σπίτι σας δεν έχετε τόσες πολλές εξωτερικές ανάγκες όπως πριν. Με μια και μόνο μόνωση ταράτσας ελαχιστοποιείτε την ενέργεια που καταναλώνετε καθημερινά και μαζί με αυτή και τα χρήματα που δαπανάτε για θέρμανση- ψύξη . Μαζί με αυτά βέβαια φροντίζετε να διασφαλίσετε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και μακροβιότητα στο χρόνο ζωής του κτιρίου. Όλα αυτά αν τα δούμε συγκεντρωτικά μας δείχνουν ένα σπίτι περισσότερο αυτοδύναμο και οικονομικό σε σχέση με παλιότερα. Με ποια άλλη κίνηση θα μπορούσατε άραγε να εξασφαλίσετε τόσα πολλά οφέλη;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *