Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι το θέμα της συνεχόμενης αύξησης θερμότητας μέσω του θερμού αέρα που κυκλοφορεί στις πόλεις και κατά συνέπεια στα σπίτια μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τα τελευταία 5 με 6 χρόνια η αγορά των κλιματιστικών έχει πολύ μεγάλη αύξηση και στη χώρα μας, κάτι το οποίο συνεπάγεται αρκετά μειονεκτήματα τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά.

Μία λύση στο πρόβλημα αυτό είναι και η εφαρμογή της ανακλαστικής μόνωσης ταράτσας.Μπορεί να συμβάλλει άμεσα στην επίλυση του παραπάνω προβλήματος, ενώ παράλληλα μπορεί να μας επιφέρει σημαντική οικονομία και επιπλέον εξοικονόμηση ενέργειας.

εφαρμογές και υλικά ανακλαστικής μόνωσης

Ανακλαστικά μονωτικά υλικά

Για να καταλάβουμε πως λειτουργεί η ανακλαστική μόνωση, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε ορισμένα τεχνικά στοιχεία. Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα υλικά που εφαρμόζονται τοποθετούνται στην ανωτέρω επιφάνεια μιας ταράτσας. Με την εφαρμογή αυτή, και λόγω της δομής τους, τα υλικά αυτά μπορούν και προσφέρουν ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας έως και 90% κατά τη διάρκεια της μέρας και έκλυση της συσσωρευμένης θερμότητας προς τα έξω κατά τη διάρκεια της νύχτας. Λόγω της σύστασής  τους τα υλικά αυτά παραμένουν δροσερά και σε χαμηλή θερμοκρασία, ακόμη και κάτω από εκτεταμένη έκθεση έντονης ηλιοφάνειας.

εξοικονόμηση ενέργειας

Επιπλέον και αν έχετε κάπως μονωμένο εσωτερικά το σπίτι σας (πχ με βάψιμο), μπορείτε να επιτύχετε καλύτερη συσσώρευση θερμότητας τους χειμερινούς μήνες στο εσωτερικό του σπιτιού, αφού μειώνονται αρκετά οι απώλειες θερμότητας.Η εξοικονόμηση ενέργειας μακροπρόθεσμα μας γλυτώνει από πολλά χρήματα, ενώ αυξάνεται και η διάρκεια ζωής της εφαρμοσμένης επιφάνειας. Όπως αρχικά αναφέραμε, το φαινόμενο της αύξησης της θερμότητας στις πόλεις, αντιμετωπίζεται με την ανακλαστική μόνωση, κάτι που βελτιώνει και την περιβαλλοντική θερμική τους άνεση.

Διατήρηση θερμοκρασίας

Αντίθετα με τα συμβατικά υλικά μόνωσης, που η συσσωρευμένη θερμοκρασία μπορεί να μεταδοθεί μέσα στο χώρο του σπιτιού, και να ανέλθει ακόμη και πάνω από 30 βαθμούς κελσίου,  τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην ανακλαστική μόνωση ταράτσας, διατηρούν τη φυσική θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Αυτό έχει σαν συνέπεια τη διατήρηση μίας πιο δροσερής θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι και την ολοένα και μικρότερη ανάγκη χρήσης κλιματιστικού.

Παράλληλα, αν χρησιμοποιηθεί κλιματιστικό, αυτό γίνεται για μικρό διάστημα και η εσωτερική κλιματιζόμενη θερμοκρασία,

διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρέχοντας έτσι πρόσθετη οικονομία.

Κόστος από 12 € / 1 τ.μ.

Το κόστος εφαρμογής μίας ανακλαστικης μονωσης ταρατσας,

είναι αρκετά πιο συμφέρον σε σύγκριση με άλλα συμβατικά συστήματα μόνωσης. Η εφαρμογή των υλικών αυτών γίνεται εύκολα,

χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία ή προεργασία της ταράτσας, εκτός και αν υπάρχουν φυσικές ατέλειες.

Τα θετικά σημεία

Η ανακλαστικη μονωση ταρατσας, έχει όπως είδαμε πολλά θετικά.  

Σαν τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί, εκτός από ταράτσες και σε στέγες, εξωτερικές επιφάνειες, στην περιμετρική τοιχοποιίας, κλπ.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται μπορούν να προσδώσουν οποιαδήποτε χρωματική απόχρωση θέλετε για την τελική επιφάνεια, αυξάνοντας έτσι και το αισθητικό αποτέλεσμα.

Με γραπτή εγγύηση

πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι πολλά.

Όπως προαναφέραμε βελτιώνεται η επιθυμητή εσωτερική δροσερή θερμοκρασία του σπιτιού.

Η χρήση των κλιματιστικών κρίνεται όλο και λιγότερο αναγκαία, ενώ παρέχεται επιπλέον οικονομία σε χρήματα και ενέργεια.

Παρέχεται ολοκληρωμένη προστασία από υγρασίες και νερό,

χωρίς να επιβαρύνεται η ταράτσα με πρόσθετο βάρος, αφού σαν υλικό είναι αρκετά ελαφρύ.