Ανάλογα με το είδος της εφαρμογής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα στεγανωτικά υλικά με ποίκιλες δυνατότητες και χαρακτηριστικά. Υπάρχουν υλικά που προσφέρουν στεγάνωση και αδιαβροχοποίηση σε κάθε τύπου επιφάνεια, για να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την εμφάνιση της υγρασίας. Συγκεκριμένα μπορούμε να διακρίνουμε, υλικά υπογείων και δεξαμενών, τοίχων, ταρατσών, αρμών, οπλισμών, στεγανωτικές μεμβράνες ταρατσών, αποστραγγστικές μεμβράνες, κλπ.

Υλικά & εφαρμογές

Τι περιλαμβάνουν

Σε αυτές τις κατηγορίες των υλικών, συναντάμε τσιμεντοειδή υλικά, που χρησιμοποιούν ένα ή δύο συστατικά (πολυμερή ρητίνες) και είναι ινοπλισμένα, ενώ συνδυάζονται και με ειδικά υλικά ταχείας πήξεως για άμεσες και ακαριαίες εφαρμογές. Επίσης υλικά που έχουν ελαστομερή ιδιότητες και χρησιμοποιούνται συνηθέστερα σε περιπτώσεις ρωγμών, προβληματικών αρμών και στα σημεία σύνδεσης των επιφανειών. Στις περιπτώσεις των στεγών υπάρχουν στεγανωτικές μεμβράνες που τοποθετούνται κάτω από τα κεραμίδια και ασφαλτικές μεμβράνες με πολυεστερικό οπλισμό για στεγάνωση ταρατσών. Σε κάποιες περιπτώσεις τα στεγανωτικά υλικά συνδυάζονται και με θερμομονωτικά υλικά ή με συγκεκριμένου τύπου επενδύσεις (όπως πχ πλακάκι), για μείωση των απωλειών θέρμανσης.

Κατάλληλη επιλογή για στεγανοποίηση

Όπως καταλαβαίνει κανείς έχουν πολλές κατηγορίες και ταυτόχρονα υπάρχουν διαθέσιμα στο εμπόριο από πολλές εταιρείες με αρκετά διαφοροποιημένες τιμές. Στόχος είναι πάντα, να επιτύχουμε την ιδανική στεγανοποίηση της επιθυμητής επιφάνειας, οπότε η κατάλληλη επιλογή του υλικού αποτελεί το νούμερο ένα παράγοντα εξασφάλισης της επιτυχημένης στεγανοποίησης. Πρέπει πάντα να προτιμάει κανείς επώνυμα υλικά με εγγύηση καλής και αποτελεσματικής εφαρμογής, σύμφωνα με τα πρότυπα πιστοποίησης των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, για να είναι εξασφαλισμένος για την τελική εφαρμογή. Υλικά που δεν είναι αξιόπιστα, ενδέχεται να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που αντιμετωπίζονται.

 

video