Η θερμομόνωση πραγματοποιείται σε πάρα πολλές κατοικίες, αποσκοπώντας στην καλύτερη διαχείριση της θερμικής ενέργειας ενός σπιτιού και διατηρώντας την ιδανική εσωτερική θερμοκρασία των δωματίων, το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα. Μπορεί να βοηθήσει την ενεργειακή απόδοση μιας οικίας να αυξηθεί έως και 60%, κάτι που σημαίνει ότι η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού διαχέεται ιδανικότερα στο εσωτερικό των χώρων και δίνοντας την αίσθηση της ομαλότερης απόλαυσης της ζεστής θαλπωρής στους ενοίκους.

Εφαρμογές θερμομονώσεων

Ενεργειακή απόδοση και δαπάνες

Τα σπίτια που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα τα τελευταία 15 με 20 χρόνια, παρ’ όλο που έχουν πραγματοποιηθεί με υψηλές και αυστηρές προδιαγραφές μηχανικών κατασκευών, δεν έχουν ιδιαίτερα υψηλή ενεργειακή απόδοση. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι υπάρχουν πολλά σημεία που εύκολα διαφεύγει η απώλεια θέρμανσης, ενώ αντίστοιχα αρκετά σημεία δεν προστατεύουν από τον ήλιο, κάνοντας έτσι πολύ ζεστό το περιβάλλον το καλοκαίρι. Χαμηλή ενεργειακή απόδοση σημαίνει επίσης, ότι για την επίτευξη της ιδανικής θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι, όπως η θέρμανση ή η ψύξη, απαιτείται περισσότερος χρόνος να λειτουργούν οι συσκευές (θέρμανσης ή ψύξης) και κατά συνέχεια απαιτούνται περισσότερα καύσιμα και οικονομικές δαπάνες για τη λειτουργία τους.

Θερμομόνωση σαν επένδυση

Πλέον υπάρχει και ο σχετικός συντελεστής ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών, που καταδεικνύει τις ανάγκες και τις προϋποθέσεις ενεργειακής κάλυψης μιας κατοικίας, συντελεστής ο οποίος σε λίγες μοναχά περιπτώσεις καλύπτει όλα τα στάνταρ στα σπίτια στην Ελλάδα. Η θερμομόνωση είναι μία σημαντικότατη διαδικασία που βοηθάει στη βελτίωση του ενεργειακού αυτού συντελεστή. Τα σπίτια με μεγάλο ενεργειακό συντελεστή, θεωρούνται ενεργειακά, πιο οικολογικά και ταυτόχρονα αυξάνεται και η εμπορική τους αξία. Δηλαδή με την επίτευξη υψηλών συντελεστών, η εμπορική αξία του ακινήτου μας αυξάνεται κατά πολύ. Έτσι για πολλούς η θερμομόνωση αποτελεί μία εφαρμογή που θα τη χρησιμοποιήσουν σαν επένδυση για να αυξήσουν την αγοραστική αξία ενός ακινήτου ή μιας κατοικίας

Σωστή μελέτη

Κάθε τύπος θερμομόνωσης απαιτεί εξειδικευμένα υλικά και διαφοροποιημένους τρόπους εφαρμογής, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης. Σε κάθε περίπτωση πριν την εφαρμογή μιας τέτοιας διαδικασίας, είναι επιβεβλημένο να πραγματοποιείται μία εμπεριστατωμένη μηχανική και ενεργειακή μελέτη που θα αναδείξει τις πραγματικές ανάγκες της κατοικίας για θερμομόνωση.

Μην αμελήσετε ποτέ αυτή τη διαδικασία, εμπιστευόμενοι τυχόν ειδικούς που σας υπόσχονται τα καλύτερα αποτελέσματα με θερμομόνωση χωρίς να υπάρχει ειδική μελέτη. Μπορεί να νομίζετε πως θα γλυτώσετε χρήματα, όμως η συνολική εξοικονόμηση που μπορεί να επέλθει από μία σωστή μελέτη, θα αποσβέσει άμεσα το κόστος από την αμοιβή του μηχανικού μελετητή.

Υλικά και τεχνογνωσία

Όπως κάθε άλλη εργασία : η θερμοπρόσοψη, οι στεγανοποιήσεις, κλπ, έτσι και η θερμομόνωση, αποτελεί μία συνολική διαδικασία που απαιτεί ειδική τεχνογνωσία, εξειδίκευση και καλή γνώση των υλικών που χρησιμοποιούνται. Τα υλικά είναι ειδικά υλικά που έχουν την κατάλληλη δομή για να διατηρούν την θερμότητα μέσα στο χώρο που αυτά εφαρμόζονται. Τα πιο κατάλληλα υλικά έχουν συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές και ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μπορεί να κοστίζουν περισσότερο, όμως έχουν εγγυημένα καλύτερα αποτελέσματα και σαφώς καλύτερη απόδοση μακρόχρονα στη χρήση τους. Γενικότερα οι πρόχειρες λύσεις καθώς και τα μη πιστοποιημένα υλικά, πρέπει να αποφεύγονται, αφού και δεν εξασφαλίζουν την επιθυμητή αποτελεσματικότητα και ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργήσουν προβλήματα στην κατοικία μας.

video