τυποι μονωσεωνΈνα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στο θέμα των μονώσεων σε μία κτιριακή κατασκευή, είναι η σωστή επιλογή του τυπου για τον αντίστοιχο χώρο. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες περιπτώσεων και κάθε μία από αυτές χρειάζεται μία εξειδικευμένη εφαρμογή, ειδικά υλικά και ξεχωριστή τεχνογνωσία από αυτόν που θα εφαρμόσει την εκάστοτε εργασία. Ανάλογα με το χώρο εφαρμογής και τις συνθήκες που επικρατούν, πρέπει να επιλεγούν οι κατάλληλοι τυποι.

Το πρώτο πράγμα που θα λάβουμε υπόψη μας πριν την εφαρμογή κάποια μονωτικής τεχνικής, είναι να προσδιορίσουμε το χώρο που θα γίνει η εφαρμογή. Είναι η ταράτσα; Είναι το υπόγειο; Η πιλοτή; Υπάρχουν σκασίματα σε εξωτερικούς τοίχους που θέλουμε να μονώσουμε; Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και πρέπει να αντιμετωπίζεται εξειδικευμένα και όχι γενικευμένα. Οι μονωσεις στους εξωτερικούς χώρους για παράδειγμα επηρεάζονται πιο εύκολα από τις εξωτερικές συνθήκες, όπως τη βροχή, τον αέρα, κλπ. Συνεπώς τα υλικα που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι υψηλης αντοχης και ανάλογα με την εργασία που έχει επιλεχθεί.

√ Επόμενο ζήτημα που κοιτάμε, είναι το είδος και την ποιοτητα των μονωτικων υλικων που θα χρησιμοποιήσουμε.Διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τυπο που θα επιλεγεί. Υπάρχουν αμέτρητα υλικά και είναι φυσικό ο καθένας από εμάς να μη μπορεί να προσδιορίσει τι είναι το κατάλληλο για κάθε περίπτωση, ιδίως αν δεν υπάρχει η σχετική γνώση ή η εξειδίκευση. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, γιατί είναι οι μόνοι που μπορούν να εξασφαλίσουν την επιτυχία της εφαρμογής.


το άλφα και το ωμέγα της μόνωσηςΗ σωστή επιλογή των μονωτικων υλικων είναι το άλφα και το ωμέγα. Είναι ένα ζήτημα σημαντικό και δεν μπορούμε να το θεωρούμε αμελητέο! Αν δεν επιλεγεί το σωστο υλικο είναι σχεδόν βεβαιο ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αμφίβολο, με κυριότερη συνέπεια την αποτυχία της στεγάνωσης του χώρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω χρήσης μη ποιοτικών υλικων, απαιτείται η εκ νέου εφαρμογή.

Υπάρχουν επίσης πολλές διαφορετικές τεχνικές που μπορεί να μας οδηγήσουν στο επιθυμητο αποτελεσμα. Είναι καλό λοιπόν να γνωρίζουμε τι συμαίνει θερμομόνωση, τι σημαίνει στεγανοποιηση, τι σημαίνει μόνωση από υγρασίες, κλπ, ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε στο κατάλληλο είδος εργασίας για τις ανάγκες μας. Εξίσου σημαντικό όμως είναι το να καλύπτουμε πρώτα τα πιο βασικά σημεία της κτιριακής μας οικοδομής. Για παράδειγμα η στεγάνωση ταρατσας, πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη πριν την εφαρμογή άλλων εργασιών. Θεωρείται ως ένα από τα πιο ουσιαστικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστεί για τις περιπτώσεις υγρασιών και διαρροών, γιατί είναι άμεσα εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες. Δεν έχει νόημα για παράδειγμα να προβούμε σε μία εργασία στο εσωτερικό του σπιτιού, αν πρώτα δεν είμαστε σίγουροι ότι από την εξωτερική πλευρά είμαστε καλυμμένοι.


Για να επιλεγεί ο κατάλληλος τύπος θα πρέπει να τονιστεί επίσης και ο σκοπός χρήσης της επιφανείας, πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί. Για παράδειγμα η θερμοπρόσοψη που τοποθετείται στους εξωτερικούς τοίχους θα πρέπει να μείνει το δυνατόν ανέπαφη από άλλες προσμίξεις ή σύνθετες κατασκευές. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν τύποι όπως ανεστραμμένη  με επένδυση πλακιδίων, για μεγαλύτερη βατότητα.