Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις ενεργειακές αποδόσεις των κτιρίων είναι οι μονώσεις κτιρίων. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του σχετικά , ενώ πολλές φορές είναι προτιμότερο αυτά να διεκπεραιώνονται κατά τη διάρκεια της ανέγερσης μιας κατοικίας, από ότι μετά την ολοκλήρωσή της. Υπάρχουν επίσης πολλοί και διαφορετικοί μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην αγορά και καλό είναι να είστε προσεκτικοί στην επιλογή που θα κάνετε.


Γενικότερα έχουν πολλά πλεονεκτήματα και βελτιώνουν πάρα πολύ την ενεργειακή απόδοση μιας κατοικίας, επιτυγχάνοντας έτσι και μεγάλη οικονομία. Ένα κτίριο είναι πρακτικά αδύνατο να μην έχει θερμική απώλεια, όσο καλή κατασκευή κι αν έχει. Όμως αν είναι καλά μονωμένο, η θερμική απώλεια αυτή είναι ελάχιστη και αυτό συμβάλλει στην διατήρηση της ιδανικής θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι και στην εξάλειψη των υγρασιών.Οι εργασίες που εφαρμοζουμε ακολουθουνε παντα πιστα προδιαγραφές ΕΕ.


Είναι γνωστό ότι οι υγρασίες δημιουργούν πολλά προβλήματα τόσο στον ίδιο το σκελετό της οικοδομής όσο και στους ένοικους του σπιτιού. Φουσκώματα, μούχλα, μύκητες, διάβρωση, αναπνευστικά, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την υγρασία. Πρέπει λοιπόν να προστατεύσουμε την οικοδομή μας από την υγρασία και αυτό επιτυγχάνεται με τον σωστό αερισμό και την κατάλληλη μόνωση. Επίσης ένα κτίσμα ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται και τη θέση του ή τον προσανατολισμό του, μπορεί να επηρεάζεται λιγότερο ή περισσότερο από τις περιβαλλοντικές συνθήκες του αέρα, της παγωνιάς, της έντονης ηλιοφάνειας και της υγρασίας. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και τα ελλιπή ή κακής ποιότητας εξωτερικά κουφώματα, που πολλές φορές χρησιμοποιεί κανείς για εξοικονόμηση χρημάτων, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο πρόβλημα μπορεί να προκύψει για την κατοικία μας.


Το βασικό ζητούμενο είναι να προστατεύσουμε το σπίτι μας από εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες που είναι όπως είδαμε επιζήμιοι για την κατοικία μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπορούμε να διατηρούμε μία σταθερή και καλή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι πρέπει το σπίτι να είναι δροσερό. Επίσης θα πρέπει να μονωθεί το σπίτι από τις εξωτερικές υγρασίες,


ενώ με τον κατάλληλο αερισμό να μπορεί να διατηρείται η υγρασία στο εσωτερικό στα επιθυμητά επίπεδα, δηλαδή της τάξεως του 45% – 55%.

Οι εργασίες που είναι πιο βασικές και σημαντικές είναι κυριότερα η μόνωση των εξωτερικών τοίχων και της ταράτσας. Μπορούν να στεγανοποιηθούν επίσης με την κατάλληλη εργασία και τα υπόγεια ή οι πυλωτές, πιο βασικό όμως είναι οι κύριοι χώροι και οι ταράτσες. Οι ταράτσες ιδίως αποτελούν για πολλά σπίτια την «αχίλλειο πτέρνα» τους, αφού ευθύνονται για πολλές από τις υγρασίες ή τις θερμικές απώλειες που παρουσιάζονται.


Ένα πολύ σημαντικό θέμα επίσης , είτε πρόκειται για κύριο χώρο, ή ταράτσα ή βοηθητικό χώρο, είναι η κατάλληλη επιλογή του στεγανοποιητικού και μονωτικού υλικού. Επειδή υπάρχουν πάρα πολλά υλικά στην αγορά, καλό είναι να εμπιστευτείτε το προϊόν εκείνο που θα σας παρέχει εγγύηση αποτελεσμάτων και μεγάλη διάρκεια ζωής. Σε αυτό συμβάλλει βέβαια και το συνεργείο, αφού μόνο ένα έμπειρο και τεχνικά καταρτισμένο συνεργείο μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.