Πολλές από τις οικοδομικές κατασκευές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγρασίας, μούχλας και σημαντικών θερμικών απωλειών, είναι παλαιές κατοικίες, που χτίστηκαν με χαμηλών προδιαγραφών πιστοποιήσεις και διαδικασίες. Ως εκ τούτου, ακόμη και οι πιο απλές εφαρμογές υλικών μόνωσης, έχουν σημαντικούς περιορισμούς, με πιο βασικό από όλους το βάρος με το οποίο επιβαρύνεται η συνολική κατασκευή.

Μία ιδανική λύση γι’ αυτές τις περιπτώσεις είναι και η ελαφρού τύπου μόνωση ταράτσας. Η μέθοδος αυτή θεωρείται ιδανική για παλιά σπίτια, που δεν αντέχουν τα επιπλέον φορτία βάρους στην ταράτσα τους. Επίσης ενδείκνυται για κατοικίες που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ κάποια εργασία θερμομόνωσης και που οι απώλειες θέρμανσης είναι ιδιαίτερα αισθητές.

Εργασίες και υλικά ελαφρού τύπου

Οικονομική & ελαφριά μόνωση

Λόγω της ιδιομορφίας που υπάρχει στην ελαφρού τύπου μόνωση η βατότητα που προσφέρεται είναι αρκετά περιορισμένη, κάνοντας απαγορευτικό όχι μόνο το σημειακό φορτίο, αλλά και πολλές άλλες εφαρμογές, πάνω στην τελική επιφάνεια.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, θεωρείται ως μία αρκετά μοντέρνα και οικονομική λύση που έρχεται να δώσει λύσεις εκεί που οι συμβατικές μονώσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

Παρέχει ελάχιστη επιβάρυνση στον οικοδομικό σκελετό, αφού η συνολική εφαρμογή επιφέρει επιπλέον περίπου 8 με 9 κιλά επιπρόσθετο βάρος, ανά τετραγωνικό μέτρο.

Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να τοποθετήσετε ειδικά πλακάκια στην ανωτέρω επιφάνεια, όπως είναι οι πλάκες ελευθέρας τοποθέτησης, για να βελτιώσετε κάπως την μικρή βατότητα.

Διαδικασία εφαρμογής

Στην ελαφρού τύπου μόνωση ταράτσας, συνήθως ακολουθούμε την εξής διαδικασία. Πρώτα ελέγχουμε αν στην επιφάνεια υπάρχουν ρωγμές και σκασίματα. Στα σημεία αυτά χρειάζεται επέμβαση και καθαρισμός. Έπειτα γίνεται εφαρμογή μίας στρώσης με αστάρι πολυουρεθάνης και μετά δύο στρώσεων επαλειπτικού υλικού (επίσης πολυουρεθάνης). Στη συνέχεια επικολλείται το μονωτικό υλικό με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να καλυφθεί κάθε σημείο της επιφάνειας, ιδίως τα προβληματικά σημεία.Στο σημείο αυτό και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, περνιέται ένα υλικό σε όλη την επιφάνεια του μονωτικού υλικού, το οποίο είναι μία κόλλα τσιμεντοειδούς βάσης με προσθήκη ρητινών. Αυτή η εφαρμογή πρέπει να γίνεται με οδοντωτή σπάτουλα. Αφού στεγνώσει και δέσει το παραπάνω υλικό με την κόλλα και τις ρητίνες, εφαρμόζονται δύο στρώσεις επαλειπτικού υλικού και η τελική εργασία έχει ολοκληρωθεί.

Για κατοικίες παλαιού τύπου

Αποτελεί προσιτή επιλογή στις εφαρμογές μόνωσης ταράτσας, ενώ ορισμένες φορές αποτελεί και την μόνη αποδεκτή λύση (κατοικίες παλαιού τύπου).

Είναι σημαντικό πριν την τελική σας επιλογή να προσδιορίσετε τις ανάγκες βατότητας της ταράτσας σας, αφού όπως αναφέραμε στην ελαφρού τύπου μόνωση ταράτσας, η βατότητα είναι περιορισμένη.

Όπως κάθε εφαρμογή μόνωσης είναι αναγκαίο να γίνεται σωστά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές των υλικών που ορίζει ο κατασκευαστής τους, ώστε να εξασφαλίζεται και η αποτελεσματικότητα του έργου.

Επίσης σημαντικό είναι το συνεργείο που θα εφαρμόσει τη μόνωση να έχει εμπειρία και γνώση των υλικών που χρησιμοποιεί.

Ιδανική εφαρμογή

Η ελαφρού τύπου όπως είπαμε είναι ιδανική για περιπτώσεις που δεν μπορούμε να αντέξουμε μεγάλο βάρος στην ταράτσα.

Το πάχος της τελικής επίστρωσης που δημιουργείται από όλα τα υλικά είναι πολύ μικρότερο από την κλασσική τσιμεντοκονία, ενώ και το κόστος της συνολικής εργασίας και των υλικών είναι αρκετά προσιτό για τον ιδιοκτήτη.

Η στεγανοποιητική ιδιότητα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι πολύ καλή, αφού εφαρμόζεται μία στρώση κάτω από το θερμομονωτικό υλικό και μία στρώση από επάνω, αυξάνοντας και το χρόνο ζωής της.