Πλάκες XPS

Στην κατηγορία των μονωτικών υλικών που χρησιμοποιούνται αρκετά σε πολλές εργασίες ανήκει και η εξηλασμένη πολυστερίνη XPS. Το υλικό XPS, είναι ένα αφρώδες συνθετικό υλικό, κλειστής κυψελωτής δομής, που πολυμερίζεται και παίρνει τη μορφή θερμομονωτικών πλακών. Για την παραγωγή του υλικού αυτού, η συστατική δομή του ομογενοποιείται σε ειδικούς εξηλαστήρες, αφού πρώτα αναμειχθούν με διάφορα βελτιωτικά προϊόντα και διογκωτικά αέρια φιλικά προς το περιβάλλον. Η τελική μορφή και διόγκωσή του πραγματοποιείται κατά την έξοδο του από τους εξηλαστήρες, ενώ  οι τελικές διαμορφωμένες μονωτικές πλάκες κόβονται σε ειδική μηχανή, οριστικοποιώντας το σχήμα τους.

θερμομονωτική ιδιότητα

Σαν θερμομονωτικό υλικό, η XPS έχει άψογη θερμομονωτική ιδιότητα και άριστη μηχανική συμπεριφορά. Επίσης λόγω της κλειστής δομής του, δεν απορροφάται νερό και υγρασίες στο εσωτερικό του, γεγονός που το κάνει άψογο σε περιπτώσεις προβληματικών επιφανειών από υγρασίες.

Έχει αρκετά υψηλή αντοχή σε φορτία (σημειακά ή μη), ενώ θεωρείται κατάλληλο υλικό για χρήση σε υποστρώματα επιχρισμάτων. Έχει επίσης υψηλή αντοχή σε συμπιέσεις, είναι πολύ εύκολο στη χρήση και συμβάλλει στην υγιεινή της τελικής εφαρμογής.

Που εφαρμόζεται

Xρησιμοποιείται σε πλήθος γνωστών εφαρμογών, μεταξύ των οποίων τη θερμομόνωση ορόφων και ταρατσών, τη μόνωση της θεμελίωσης μιας οικοδομής, την εσωτερική και εξωτερική θερμομόνωση, στην τοιχοποιία, των δαπέδων και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Ανάλογα με την περίπτωση υπάρχουν διάφορες εταιρείες παραγωγής υλικών XPS, των οποίων η τιμή διακυμαίνεται. Συνολικά όμως η εφαρμογή τέτοιων υλικών σε εφαρμογές μόνωσης θεωρείται από οικονομική έως προσιτή. Τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά ακολουθούν τα πρότυπα και τις πιστοποιήσεις της ευρωπαϊκής ένωσης.

Εφαρμογές XPS