μονώσεις - κόστος Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και γενικά της κατανάλωσης ρεύματος έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο, κατάσταση που φαίνεται ότι δεν θα αλλάξει σύντομα και που θα παραμείνει και το 2024.
Η μόνωση του σπιτιού σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να μειώσετε τα ενεργειακά σας κόστη, κάτι που λόγω των αυξημένων λογαριασμών αποτελεί πλέον ανάγκη.
Το είδος της μόνωσης που θα επιλέξετε εξαρτάται από τις μοναδικές ανάγκες του σπιτιού σας καθώς και από τον προϋπολογισμό σας. Αυτός ο οδηγός θα παρουσιάσει μία επισκόπηση των ειδών μονώσεων που υπάρχουν διαθέσιμες το 2024 καθώς και του κόστους των υλικών καθώς και των παραγόντων που επηρεάζουν την τιμή.


Είδη μονώσεων

Προτού να ξεκινήσουμε την αναφορά των τύπων μονώσεων που είναι διαθέσιμες στην αγορά, καλό θα είναι να αναφέρουμε ότι δεν χρειάζονται όλα τα σπίτια την ίδια μόνωση. Μερικά σπίτια βρίσκονται σε περιοχές που παραμένουν σχετικά ζεστές ή διαθέτουν ήπιο κλίμα όλο το έτος. Αυτά τα σπίτια μπορεί να χρειάζονται μόνωση ώστε το σπίτι να παραμένει δροσερό όταν έχει ζέστη αλλά μπορεί να μην απαιτούν δραστικές λύσεις.

  • Υαλοβάμβακας: ο υαλοβάμβακας είναι μία κοινή επιλογή η οποία είναι σχετικά φτηνή και εύκολη ως προς την εγκατάσταση. Βέβαια εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι σημαντικό να φοράτε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό κατά τον χειρισμό του.
  • Κυτταρίνη: αυτό είναι ένα υλικό που δημιουργείται από προϊόντα ανακυκλωμένου χαρτιού αν και μερικοί κατασκευαστές μπορεί να περιλαμβάνουν βορικά άλατα στο μείγμα βοηθώντας έτσι στην αποφυγή πυρκαγιών και μολύνσεων από έντομα.
  • Αφρός: ένας τύπος που αξίζει να διερευνήσετε είναι ο αφρός σε μορφή σπρέι, υλικό που διαθέτει άριστες θερμικές ιδιότητες και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μόνωση χώρων όπου άλλα υλικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα, σε δυσπρόσιτες περιοχές όπως σε μία σοφίτα ή μία σκεπή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αφρό αντί για οποιοδήποτε άλλο υλικό. Είναι εύκολο ως προς την εγκατάσταση καθώς και του χαμηλού κόστους του υλικού. Πολλοί επιλέγουν αυτό το υλικό κατά την ανακαίνιση ενός σπιτιού.
  • Ορυκτοβάμβακας όπως τα μαλλιά από σκουριές υψικαμίνων, από άλλες σκουριές, από πετρώματα είναι ένα υλικό μόνωσης που φτιάχνεται από έναν συνδυασμό ορυκτών υλικών. Μερικά είδη μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης σκωρία που είναι ένα απόβλητο προϊόν λιωμένου μετάλλου.
  • Η μόνωση denim είναι τυπικά ένα ανακυκλωμένο υλικό που είναι κατασκευασμένη από παλιά τζην και από βαμβάκι ντένιμ. Είναι σίγουρα μία επιλογή που κοστίζει αλλά η χρήση του ανακυκλωμένου υλικού βοηθάει στη μείωση των οικολογικών αποβλήτων.
  • Φυσικές ίνες, όπως βαμβάκι, το άχυρο, η κάνναβη και το μαλλί προβάτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να κάνουν την οικιακή μόνωση οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον, αν και τυπικά χρειάζεται επεξεργασία αυτών των υλικών ώστε να αυξηθεί η ανοχή στην πυρκαγιά, στη μούχλα αλλά και στα έντομα.

Μόνωση και ασφάλεια: τι να λάβετε υπόψη


Κατά την προετοιμασία για μία εγκατάσταση, σκεφτείτε τους πιθανούς κινδύνους των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε. Καλό θα είναι να φοράτε παπούτσια χωρίς ανοιχτά δάχτυλα, μακριά παντελόνια, μακρυμάνικα μπλουζάκια, γάντια καθώς και γυαλιά ασφαλείας και μάσκα όταν χειρίζεστε οποιοδήποτε είδος εφαρμογής.
Επίσης, καλό θα είναι τα παράθυρα και οι πόρτες να είναι ανοιχτές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αλλά και να λειτουργούν ένας ή περισσότεροι ανεμιστήρες για εξαερισμό του χώρου. Διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και στους αεραγωγούς.
Ανεξάρτητα από την ηλικία του σπιτιού, υπάρχει ο κίνδυνος να έρθετε σε επαφή με μόλυνση από μόνωση από αμίαντο. Αν αυτό συμβεί, μην προχωρήσετε. Σταματήστε αμέσως και επιζητήστε επαγγελματική βοήθεια από εκπαιδευμένους επαγγελματίες ώστε να αφαιρεθεί με ασφάλεια πριν από την εγκατάσταση της νέας.


Μονωμένοι τσιμεντόλιθοι


Είναι κατάλληλοι για τοίχους που δεν έχουν ολοκληρωθεί, για τοίχους θεμελίων, για νέες κατασκευές αλλά και μεγάλες ανακαινίσεις. Οι μονωμένοι τσιμεντόλιθοι είναι ένα είδος υλικού κατασκευασμένου από σανίδες αφρού. Οι σανίδες μπορούν να τοποθετηθούν στο εξωτερικό ενός τσιμεντένιου τοίχου σε μία κατασκευή ή στο εσωτερικό ενός τοίχου ενός ήδη υπάρχοντος τοίχου.
Η χρήση μονωμένων τσιμεντόλιθων για τη μόνωση του εξωτερικού τμήματος των τσιμεντένιων τοίχων βοηθά στον μετριασμό της εσωτερικής θερμοκρασίας. Ένα αρνητικό της χρήσης μονωμένων τσιμεντόλιθων είναι ότι τυπικά η εγκατάστασή του απαιτεί εξειδικευμένες δεξιότητες επομένως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που επιχειρεί μόνος του.

Μονωμένα καλούπια σκυροδέματος


Είναι ιδανικά για τοίχους που δεν έχουν τελειώσει καθώς και για τοίχους θεμελίων σε νέες κατασκευές. Παρομοίως με τους μονωμένους τσιμεντόλιθους, τα μονωμένα καλούπια σκυροδέματος εγκαθίστανται τυπικά σε τοίχους που δεν έχουν τελειώσει περιλαμβάνοντας τοίχους θεμελίων. Παρόλα αυτά, τα μονωμένα καλούπια χρησιμοποιούνται μόνο σε νέες κατασκευές και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση της μόνωσης σε ένα ήδη κατασκευασμένο σπίτι.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα μονωμένα καλούπια εγκαθίστανται ως μέρος της δομής που χτίζεται. Οι σανίδες αφρού έχουν πόρους που γεμίζουν με τσιμέντο, δημιουργώντας έναν υψηλό βαθμό θερμικής αντίστασης. Αυτό επίσης σημαίνει ότι η μόνωση πρέπει να πραγματοποιείται από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία επομένως δεν αποτελεί κατάλληλη επιλογή για κάποιον ερασιτέχνη.

Ανακυκλωμένη και φιλική προς το περιβάλλον μόνωση


Είναι ιδανική για βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές αλλά καθώς και για μείωση αποβλήτων. Υπάρχουν αρκετά υλικά που μπορεί να θεωρηθούν ανακυκλώσιμα ή φιλικά προς το περιβάλλον. Αυτά περιλαμβάνουν ανακυκλώσιμο ντένιμ, μαλλί προβάτου, φελλό και κυτταρίνη. Τα ανακυκλωμένα και τα φυσικά προϊόντα βοηθούν στη μείωση της επίδρασης στο περιβάλλον αλλά και στη μείωση των αποβλήτων που δημιουργούνται από τη βιομηχανία.
Αυτά τα υλικά μόνωσης είναι διαθέσιμα σε μία ποικιλία μορφών και επιλογών αλλά, παρόλα αυτά, το μειονέκτημα της επιλογής τέτοιων υλικών είναι ότι τείνουν να είναι πιο ακριβά από τις εναλλακτικές επιλογές μόνωσης.

Παρομοίως, ο θερμοσίφωνας, οι σωλήνες του νερού καθώς και τα φρεάτια του εξαερισμού θα πρέπει να μονώνονται για τη μείωση της απώλειας θερμότητας, των δονήσεων καθώς και για τον σχηματισμό συμπύκνωσης και υγρασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *