Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, οι εργασίες μονώσεων αποτελούν τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να εφαρμόζονται τόσο σε νέες όσο και σε παλαιότερες κτιριακές κατασκευές, για την εξασφάλιση της επιθυμητής θερμομόνωσης και ηχομόνωσης. Μία από τις πιο γνωστές και πλέον προτιμητέες μεθόδους είναι και αυτή με μονωτικά υλικά πολυουρεθάνης.

Που εφαρμόζονται

Οι μονώσεις με πολυουρεθάνη, βρίσκουν εφαρμογή σε πάρα πολλές περιπτώσεις μονώσεων, ανεξαρτήτου υφής και δομικού υλικού. Συνήθως προτιμώνται για περιπτώσεις δύσκολων επιφανειών, όπως σε ταράτσες σε θερμομόνωση δύσβατων σημείων, κλπ.

Τα συστατικά της

Τα συστατικά στο υλικό της πολυουρεθάνης έχουν τέτοια δομή που προσδίδουν σε αυτήν άριστες ιδιότητες.

Ειδικότερα το υλικό αυτό προσφέρει άριστη θερμομόνωση στον χώρο που εφαρμόζεται, εξίσου άριστη ηχομόνωση και εντυπωσιακή στεγανοποίηση.

Συνήθως χρησιμοποιούν το αντίστοιχο υλικό σε μορφή αφρού, και διοχετεύεται στην επιφάνεια εφαρμογής με ειδικό σπρέι.

Αυτό σημαίνει ότι η τελική εφαρμογή του υλικού στην ενδιαφερόμενη επιφάνεια, έχει τέλεια πρόσφυση και κράτημα.

Λόγω της μορφής του ψεκασμού, το γέμισμα γίνεται ομοιόμορφα και απλά.

Σημαντικό επίσης είναι ότι το μονωτικό υλικό αυτό, στεγνώνει πολύ εύκολα, μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Πλεονέκτημα 1

Άλλα θετικά στις μονώσεις με πολυουρεθάνη είναι ότι το υλικό αυτό προσφέρει άψογη θερμομόνωση με χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας. Γενικότερα οι ιδιότητες του μονωτικού υλικού είναι ξεχωριστές, τόσο σε ότι αφορά την εφαρμογή του, όσο και θέματα αντοχής. Η τέλεια εφαρμογή του απλοποιεί τη διαδικασία τοποθέτησης, ενώ θεωρείται εξαιρετικό υλικό ακόμη και για δύσκολες επιφάνειες, όπως το ξύλο, το μάρμαρο, την πέτρα, το μπετόν, κλπ. Ο αφρός πολυουρεθάνης δεν παρουσιάζει αρμούς στα σημεία τοποθέτησης και ως εκ τούτου δεν δημιουργεί θερμογέφυρες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την απώλεια θέρμανσης. Ως αποτέλεσμα η καλύτερη διατήρηση της θερμοκρασίας μέσα στο χώρο, η πιο άμεση επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας και κατά συνέπεια η μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων από τη μείωση του κόστους θέρμανσης ή ψύξης.

Πλεονέκτημα 2

Στα πολλά θετικά του συγκεκριμένου υλικού θα πρέπει να προσθέσουμε και ότι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού είναι πολύ δύσκολο οικονομικά στην εποχή μας να ανανεώνουμε τις εργασίες μονώσεων πολύ συχνά. Επίσης δεν λεκιάζει, δεν εμφανίζει ρωγμές, μπορεί να εφαρμοστεί είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι και διατηρεί τη στατικότητα της κατασκευής.

πολυουρεθανικά υλικά

Τα σύγχρονα πολυουρεθανικά μονωτικά υλικά δεν περιέχουν επιβλαβή συστατικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα και σε εσωτερικούς χώρους. Συνήθως μετά τις εφαρμογές με πολυουρεθάνη, σας παρέχεται εγγύηση των προϊόντων αυτών για μεγάλο διάστημα, αφού σαν υλικό δεν υπόκειται σε σημαντική φθορά στο χρόνο.

Προυποθέσεις για την εφαρμογή

Για να εφαρμόσουμε πολυουρεθάνη, θα πρέπει να έχουμε καθαρίσει καλά την ενδιαφερόμενη επιφάνεια και να έχουμε απομακρύνει τυχόν λερώματα από μπετόν, σοβάδες, κλπ.

Επίσης στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται για ταράτσες θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί κάθε είδους πρόσθετα, όπως σωλήνες, σίδερα, ντεπόζιτα, ηλιακός, κλπ.

Στεγάνωση & προστασία

Στη συνέχεια πρέπει να εφαρμοστεί η στεγάνωση της επιφάνειας και κατόπιν ο ψεκασμός της πολυουρεθάνης, με ιδιαίτερη φυσικά προσοχή για να καλυφθούν όλα τα σημεία της επιφάνειας. Πάνω από τη στρώση της πολυουρεθάνης τοποθετείται ειδικό ασφαλτικό στρώμα και μπετόν για την προστασία του θερμομονωτικού υλικού και για την καλύτερη βατότητα του χώρου προς χρήση.