Θερμομόνωση - υλικά - ειδική τεχνογνωσίαΣτις ειδικές εργασίες πρέπει να διαχωρίσουμε τις μονώσεις κεραμοσκεπών. Σε αυτές τις εργασίες πραγματοποιούνται εφαρμογές σε σκεπές που έχουν κατά βάση επένδυση με κεραμίδια.

Προφανώς λοιπόν η διαδικασία της στεγανοποίησης και της θερμομόνωσης είναι διαφορετική. Ας δούμε όμως ποια στάδια περιλαμβάνονται σ’ αυτή την εφαρμογή.

αποκατάσταση προεργασία κεραμοσκεπών

Αρχικά, γίνονται οι εργασίες αποκατάστασης τυχόν προβληματικών σημείων στη στέγη, όπως είναι για παράδειγμα η αποκατάσταση σπασμένων κεραμιδιών ή βάσεων, οι τυχόν αλλαγές στα σημεία συνδέσεων, η σφράγιση διαφόρων σημείων στη στέγη, κλπ. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται εφαρμογή ειδικού καθαριστικού υλικού σε όλη τη στέγη, ενώ ακολουθεί το επισταμένο πλύσιμό της.


 υλικά που χρησιμοποιούνται σε κεραμοσκεπές

στεγανωτικά υλικά

Από τα βασικά μονωτικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, πρώτα θα εφαρμοστεί η υπόβαση (η αρχική επίστρωση). Μετά τοποθετείται η κύρια επίστρωση και στη συνέχεια εφαρμόζονται ανάλογα με το υλικό μία, δύο ή και τρεις στρώσεις των επιλεγμένων υλικών. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνεται με μεθοδικότητα και αφού τα υλικά έχουν στεγνώσει σωστά.


σφράγισμα μόνωσης κεραμοσκεπών

Τέλος, πραγματοποιείται το μονωτικό σφράγισμα της καμινάδας (αν υπάρχει) και όλων των ανοιγμάτων που υπάρχουν πάνω στη σκεπή. Τέτοια σημεία είναι εκτός της καμινάδας, οι φεγγίτες, τα παράθυρα, τα μικρά ανοίγματα και άλλα.

 

οφέλη από την μόνωση της κεραμοσκεπής

μόνωση σπιτιού κεραμοσκεπης

Τα οφέλη είναι πολλαπλά, με κυριότερα αυτά της άμεσης εξοικονόμησης ενέργειας, της θερμοπροστασίας της στέγης, της προστασίας από τις έντονες καιρικές μεταβολές, της αδιαβροχοποίησης της στέγης και τον εμποδισμό ανάπτυξης υγρασιών ή μούχλας, κλπ. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα της αλλαγής χρώματος της στέγης, από το υφιστάμενο χρωματισμό. Επειδή οι εργασίες είναι δύσκολες και ιδιαίτερες, καλό είναι να ζητάτε εγγυήσεις από το συνεργειο που θα αναλάβει την εφαρμογή για να είστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα.