Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα, είναι η συχνή εμφάνιση μούχλας στους τοίχους και το ταβάνι. Η μούχλα δημιουργείται από την συσσώρευση της υγρασίας, αναπτύσσοντας μικροοργανισμούς με μύκητες, οι οποίοι είναι ανθυγιεινοί για τον άνθρωπο. Είναι λοιπόν επιτακτικό ζήτημα να γίνεται έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση της μούχλας και μάλιστα να προλαμβάνεται η επανεμφάνισή της, καταπολεμώντας παράλληλα και τα αίτια που εμφάνισαν εξ αρχής την υγρασία.

τρόποι αντιμετώπισης

Όλοι οι τρόποι αντιμετώπισης  μπορεί να είναι αποτελεσματικοί και να επαναφέρουν την κατοικία στην υγιή κατάστασή της, όμως εκτός κι αν αντιμετωπιστούν ριζικά τα αίτια εμφάνισής της υγρασίας, το πρόβλημα όχι μόνο θα παραμείνει, αλλά θα είναι ακόμη πιο έντονο μετά την επανεμφάνιση της μούχλας. Οι συνηθέστεροι λόγοι – αίτια εμφάνισης υγρασίας σε ένα σπίτι είναι οι κακοτεχνίες και οι ρωγμές στην τοιχοποιία, μέσα από τις οποίες αργά και σταδιακά εισχωρεί η υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού. Επίσης, αντίστοιχο φαινόμενο μπορεί να συμβεί και από το υπόγειο ή την πυλωτή και από διαρροές σωληνώσεων που βρίσκονται μέσα στους τοίχους ή το πάτωμα.

συσσώρευση της υγρασίας

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης και τη συσσώρευση της υγρασίας από τη διαφορά θερμοκρασίας και τους εσωτερικούς υδρατμούς, ιδίως όταν το σπίτι δεν αερίζεται επαρκώς και καθημερινά. Για παράδειγμα η μειωμένη απόδοση στους απορροφητήρες, μπορεί να αφήσει αρκετούς υδρατμούς μέσα στο σπίτι, καθώς επίσης και η υπερβολική θέρμανση τους χειμερινούς μήνες, χωρίς τον απαραίτητο αερισμό της ατμόσφαιρας. Συνολικά οι αιτίες από όπου μπορεί να προέλθει συσσώρευση υγρασίας είναι πολλές και ο τρόπoς αντιμετώπισης της μούχλας ουσιαστικά εστιάζει στο να μπορούμε να βρούμε όλα τα σημεία κινδύνου και να δώσουμε λύσεις ξεχωριστά.

Πρόληψη

Οι κινήσεις που μπορεί κανείς να κάνει μόνος του για να εμποδίσει την εμφάνιση της μούχλας και για τον περιορισμό της υγρασίας, είναι να αερίζει καθημερινά το σπίτι του και να φροντίζει για την σχολαστική καθαριότητά του. Είναι γεγονός ότι ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, πρέπει να ανοίγουμε λίγο τα παράθυρα έστω και για μισή ώρα, ώστε να απομακρύνονται οι συσσωρευμένοι υδρατμοί. Παράλληλα η καθαριότητα θα εμποδίσει την ανάπτυξη της μούχλας, αφού αυτή τρέφεται με οργανική ύλη και παρουσιάζεται όπου υπάρχει βρομιά.

Εργασίες στεγανοποίησης για αντιμετωπιση της μούχλας

Ποιες είναι οι λύσεις;

Από εκεί κι έπειτα, τα πιο έντονα προβλήματα απαιτούν και πιο εξειδικευμένες λύσεις. Το πέρασμα των τοίχων ή της ταράτσας και άλλων επιφανειών με μονωτικό υλικό, θα μπορούσε να δώσει λύσεις στην εμφάνιση της υγρασίας και στην καλύτερη εσωτερική διατήρηση της θερμοκρασίας. Κάποια από τα μονωτικά υλικά αυτά, έχουν και αντιμουχλικές ιδιότητες για καλύτερη απόδοση. Έτσι θα καταφέρετε να μειωθούν και οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας που προκαλούν υδρατμούς. Στις περιοχές με έντονο πρόβλημα περιοχικής υγρασίας, όπως είναι στα περισσότερα νησιά της Ελλάδος, οι κάτοικοι μπορούν να χρησιμοποιούν και ειδικές συσκευές απορρόφησης της υγρασίας.

Υλικά αντιμετώπισης

Σε ακόμη πιο ειδικευμένες περιπτώσεις, θα πρέπει κανείς να αποτάσσεται σε εξειδικευμένα συνεργεία μονώσεων, όπου θα λάβει πολύ περισσότερες λύσεις για το πρόβλημά του. Για παράδειγμα υπάρχουν ειδικές λύσεις με θερμομονωτικά υλικά που έχουν ανακλαστικές ιδιότητες, ή υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στης εσωτερική τοιχοποιία, όπως πρόσμικτα αδιαβροχοποιητικά, διογκωμένη πολυστερίνη, γυψοσανίδες, και πολλά άλλα. Κάθε μία από αυτές τις λύσεις απαιτεί ειδική τεχνογνωσία και εμπειρία κατά την εφαρμογή για να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της μούχλας.